GÜVENLİK İHTİYACI

20. yüzyılın en tanınmış psikologlarından olan Abraham Harold Maslow’un onu tanımamızı sağlayan ünlü  “Maslow Piramidi”,bireyin ihtiyaçlarını önemine göre sıralayarak önümüze sunuyor.

Öncelikle ihtiyaçları bir bireyin değilmiş de , bir işletmeninmiş gibi varsayalım. Tablonun ilk basamağında fizyolojik ihtiyaçlar var. Bu katman bize işletmenin önceliğinin sahip olduğu sermayesinin,uygun çalışma koşullarının sağlanmasının, bir işletmenin hayatta kalabilmesi için gerekli tüm ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu gösterir. İkinci katmana geldiğimizde bizi güvenlik ihtiyaçları karşılar. Yani, güvenliğimizi sağlamadan diğer katmanlara geçemeyiz. İşletme, var olabilmek için gerekli ihtiyaçlarını karşılamalı, sürekli olarak vizyonunu genişletmelidir. Peki neler yapılmalıdır da, ikinci katman ihtiyacı gerektiği gibi karşılanabilmelidir?

Bir firmayı firma yapan onun ürettiği ürünler ve ya hizmetlerdir. Ve tabi üretilen her malı firma, bir isim, bir marka altında piyasaya sunar. Marka, firmanın tanımını yapar, onu diğer benzerlerinden ayrılmasını sağlar. Firmanın simgesidir.Bu yüzden sahip olunan markanın, firmaca koruma altına alınması, ona sahip çıkılması gerekmektedir.Alamet-i farika olarak, firmanın diğer benzerlerinden ayrılmasını sağlayan simgedir. Günümüzde alamet-i farikayı daha çok “marka tescili” olarak kullanıyoruz. Tescilli marka; isim,logo,resim,bir firmayı simgeleyecek herhangi bir şeyi temsil edebilir.

Tescillenen marka başkası tarafından kullanılamaz,yahut kullanılırsa hakkında hukuken işlem başlatılabilir. Aynı zamanda zaten kullanılan bir ismin tekrar alınmasını engeller,tanıtılmış olan marka adınızın başkasına ait olması durumunda sahip olunan tüm hakların kaybına yol açmasının önüne geçer. Markanızın yasal olarak size ait olmasını istiyorsanız Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil ettirmeniz gerekmektedir. Firmanızın geleceği için aldığınız tüm güvelik önlemelerinden sonra, artık rahatlıkla üçüncü katmana geçebilirsiniz. Ayaklarınız yere sağlam bastığı sürece, motivasyonunuz her daim yüksek olacak ve basamakları kolaylıkla çıkabileceksiniz.

Leave A Comment