SOSYAL SANAL DÜNYA

Henüz 20 yaşına girmemiş olan sosyal medyanın hayatımızın ne kadar yerine sahip olduğuna karşıdan baktığımızda ulaştığı kitleler şaşırılacak derecede büyük. Profesyonel iş dünyasından yemek tabaklarımıza kadar uzanan bu ağ tüm dünyadan haber almanızı sağladığı gibi tüm dünyayı da sizden haberdar etmekle görevli. Bu serüven ilk olarak yorum yapma özelliği ile karşımıza çıkıyor.Sonraları dijital sözlüklerde kullanıcıların kendi yazılarını yazma hakkı veriliyor.Sonralarında fotoğraf, video şeklinde farklı veri tiplerini paylaşabilir,yorumlayabilir,saklayabilir hale geliyoruz.Sosyal medyanın tanımını kullanıcının aradığı,ulaştığı bilgisini yine bir kullanıcının oluşturmuş olması olarak belirtebiliriz. Oldukça sık bir şekilde kullanılan sosyal medyalarda sadece bilgilerinizi paylaşmış olmazsınız. Paylaşmış olduğunuz bilgiler veri tabanınıza sahip bazı kuruluşlar tarafından analiz edilerek size bazı alışveriş seçeneklerinde bulunmasını da sağlar.Kaldı ki artık bunu herhangi bir “paylaş” butonuna basmadan da sağlamanın yolları var. Yani bir gün evde oturmuş bir ihtiyacınızdan söz ederken, bir saat sonra internette o ihtiyacınızın reklamları ile karşılaşabilirsiniz. Dahası bunu daha önce hiç fark etmemiş olabilirsiniz.

Sosyal medyanın 15 yıllık ömründe böyle bir noktaya gelmiş olması, elbette ki bazı yerlerde iyi iken bazı yerlerde istemeden sizi etkisi altına almış, sanal dünyada sizi hapsetmiş olma ihtimali var. Bazen bazı yönleriyle kolaylık sağlıyor olmasına rağmen bazen de, hiç istemediğiniz bazı yerlerde bilgilerinizi izinsiz kullanabilirler. Tam olarak izinsiz dememiz doğru olmayacağı için bu noktada üyelik gerektiren sitelerde “Üyelik Sözleşmesi”ni okumadan onaylamalardan bahsetmek gerekir.Okunmayan üyelik sözleşmelerinde kullanıcıların daha verimli bir ağ gezintisi için bilgilerine ulaşma izni alınır. Ama çoğunluk hiçbir zaman sözleşmeyi okumadan kabul eder. Her zaman kötü değildir. Bazen işinizi halletmeniz için size zaman kazandırıcı yollar oluşturabilir. Size tercih edeceğiniz yemeği,kıyafeti,telefonu,bilgisayarı anında bulma kolaylığı sağlayabilir.Bu hoşunuza gider. Sonuçta sizi tanıyan bir platformdasınız ve ne istediğinizi her seferinde tekrar etmenize gerek yoktur. Ama bir gün sayfanızda bazı seçim kampanyaları ile paralel veriler görüntülenirse yapacağınız hiçbir şey yoktur. Kullanıcıya karşı bir ihlaldir, ama izinleri tamdır. Rahatsız olursunuz, şikayetçi olursunuz. Ama sosyal ağ o kadar büyüktür ki sizin yokluğunuz hissedilmez bile.Ağın sahibi aylar sonra bir özür diler ve hayatına devam eder. Çünkü sahip olduğu sosyal ağlar bir tane değildir.Bu ağı kullanmayı bıraksanız bile diğer bir ağda aynı muameleyi görmeye devam edersiniz. Çünkü aynı izinleri orada da vermiş olursunuz. Ve yine aynı şekilde sözleşmeleri okumadan kabul ettiğiniz için.

Sosyal medya, hayatımızın bir parçası haline geleli çok oldu. Bu platformu terk etmemize gerek yok. Teknoloji kötü değildir.Kötü olan onu yanlış amaçlarda kullanan beyinlerdir. Ve bu beyinler daima bu ağın içinde var olmaya devam edeceklerdir. Paylaştığınız içeriklerin sizin için önemini bir kez daha düşünerek hareket edin,ve lütfen, ne için onay verdiğinizi okuyun,farkında olun.Birilerinden alacağınız bilginin çok değerli olabileceğinizi unutmayacağınız gibi sizi etkisi altına almak isteyebileceğini de hatırlayın. Bilinçli olun, bilinçli kalın.

Leave A Comment