YAPAY ZEKANIN YÜKSELİŞİ

Yapay zeka,bir makinenin karmaşık problemlere zeki varlıkların sahip olduğu özelliklerle çözümler üretebilmesini amaçlayan sistemdir.İhtiyaca göre esnek veya etkili yaklaşımlarda bulunabilirler.

  2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin ‘Enigma’ makinesinin algoritmasını çözmeye çalışan matematikçi ve bilim adamı Alan Turing tarafından ortaya atılan “Makineler düşünebilir mi?” sorusuyla yapay zeka düşüncesi hayatımıza bir girişi yapmış oldu. Pek çok siteye giriş işlemlerinde karşılaştığımız, makine olup olmadığımızı sorgulamak için uygulanan test de ismini bu bilim adamından almıştır ve hala ikonik bir test olarak yapay zeka çalışmalarında kullanılıyor.(Turing Testi)

  Bilgisayar üzerinde sabitlenmiş programlar aracılığı ile makinelerin, monoton uygulanan işlemlerde oldukça etkili olmalarına rağmen hala bazı özel durumlarda -ani gelişen olaylar,yeni olaylara adapte olma vb.- başarıya ulaşamamışlardır.Yapay zeka, bu tür durumları ortadan kaldırıp,makinenin geliştirilmesini hedefler.

  Günümüzde bir çok yerde yapay zeka ile karşılaşabiliyoruz. En çok bilinenlerden biri Apple Siri olarak verilebilir. Siri,sorduğunuz sorulara internet araştırması da yapabilme yetisiyle cevaplar verip emirlerinize itaat edebilir.Ve bu işlemler sırasında yazmanıza gerek yoktur,sadece onunla konuşmanız yeterlidir.Yine de Siri, yapay zekalar sıralamasında altlardadır.Daha gelişmiş yapay zekalara örnek olarak;IBM Watson. Watson hastane kayıtlarını analiz ederek,modeller oluşturabilir,öğrendikleriyle bir doktordan öğrenebileceğinden daha fazla veriyi bir araya getirerek tanı ve tedavi önerebilir.Yakın gelecekte hastanede karşımıza çıkabilecek makine doktorlar olabilirler,kısacası.Ayrıca siber suçlardan kaynaklanan dijital salgınlar ile de savaşan Watson, 2020 yılına kadar 1,5 milyon siber güvelik görevinde çalışacak.Yine IPSoft tarafından geliştirilen Amelia diğer yapay zekalara artı olarak duyguları da ayırt edebiliyor.Ses tonunuzu analiz ederek hangi duygu içerisinde olduğunuzu algılayıp uygun bir şekilde karşılık verebiliyor. Gelecekte müşteri hizmetleri bölümünün yerini tamamen doldurması bekleniyor.

  Uzmanlara göre 2050 yılında 1000$’a alınan bir bilgisayarın  dünyadaki  tüm insanların beyninden daha fazla güce sahip olacak.

  Bilgisayarlarımızda,telefonlarımızda ve hayatımızın çoğu yerinde çoktan kullanmaya başladığımız yapay zekalar hızla yükselmeye devam ediyor.Yakın gelecekte yapay zekanın bu hızlı yükselişine hep birlikte tanık olacağız.Bazı bilim adamlarının yapay zekanın gelişimine şiddetle karşı çıkmalarına rağmen bu süreci takip etmek hepimiz için oldukça heyecan verici olacağa benziyor.

Kaynak;

Evrim Ağacı/endustri40.com/dijitaller.com/bilimfili.com

Leave A Comment