SÜPER AKILLI TOPLUM
- admin
- 28/10/2019
- Genel
- akıllı toplum, süper, toplum
- 0 Comments
Toplum çağını beş bölüme ayırmış bir çalışmadan bahsetmek istiyorum,öncelikle. Doğal yaşam içindeki avcı toplumu, sulama tekniklerinin gelişmesiyle tarım toplumu,buharlı lokomotifin keşfiyle endüstriyel toplum,bilgisayarın keşfi ile bilgi toplumu ve akıllı toplum. Sürekli evrimleşen dünya, teknolojinin hızla yükselmesi ile birlikte son olarak akıllı toplum kategorisine geçmiş bulunuyor. Henüz bu evreye yeni geçiş yapan dünya için, Japon Ekonomik Organizasyonlar Federasyonu Keidanren tarafından hazırlanmış bu çalışma, teknolojiden korkmak,saklanmak yerine, onun yardımlarını kabul etme sürecini desteklemek için oluşturulmuş.”Toplum 5.0″ adını verdikleri bu felsefi akım ile önemli bir konuya çözüm getirmeyi hedefliyorlar.
“Toplum 5.0” felsefesi, insanların gelişen dünyada teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan makine ve robotlar ile en verimli şekilde “süper akıllı toplum”lara evrilmeyi savunuyor.Kasım 2017’de CeeBIT bilişim fuarında Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Endüstri 4.0 devriminin ardından gelen yeni dönemi Tokyo’da “Society 5.0” adıyla başlattıklarının açıklamasında bulundu. Bu felsefi akımının amacı, Endüstri 4.0 ile geliştirilmiş olan teknolojiyi topluma etkin kılarak,kabul görmesini ve sağlıklı bir bağ kurarak teknolojiyi günlük yaşama en verimli şekilde aktarabilmeyi sağlamak olarak gösteriliyor.
Keidanren, Toplum 5.0’ın geliştirilebilmesi için yıkılması gereken 5 önemli bariyeri;
-Hukuk sistemindeki engeller
-Nesnelerin dijitalleşmesindeki bilimsel boşluklar,
-Kaliye personel eksikliği,
-Sosyo-politik önyargılar,
-Toplumsal direnç olarak tanımlıyor.
Bu bariyerlerin yıkılması için toplumların işbirliği içinde olmasını da ekliyor, Keidanren. Daima değişmekte olan dünya için Japonya’nın bu yerinde tespiti toplumun daha hızlı adapte olmasını sağlayacaktır.
Türkiye’ye baktığımızda sanayide dijitalleşmenin olgunluk seviyesi Endüstri 3.0 olmakla, henüz yeni yeni Endüstri 4.0 yarışına girmek için sanayi dönüşümüne gidiliyor.Yani Türkiye’nin Toplum 5.0 anlayışını benimseyebilmesi için öncelikle bağ kurabileceği bir teknolojiye sahip olması gerekiyor.Aksi durumunda dünyanın gerisinde kalmaktan kurtulamayacak.
Kaynak: www.dunya.com